Premierul Victor Ponta in dialog cu oamenii de afaceri din Arges

Ca urmare a unei discuții purtate în luna decembrie între domnii Victor Ponta și Virgil Dumitru cu ocazia unei vizite la Mioveni, Primul Ministru a răspuns propunerii Președintelui AOA Argeș de a veni la o discuție directă cu reprezentanții mediului de afaceri argeșean.

Întâlnirea a avut loc joi, 20 martie, la Centrul de afaceri din cadrul Universității Constantin Brâncoveanu din Pitești.

   Mediul de afaceri a fost reprezentat de domnul Virgil Dumitru – Președinte AOA Argeș, domnul Gheorghe Badea – Președinte CCI Argeș, Domnul Constantin Stroe – Președinte ACAROM, și membrii colegiilor de conducere ale Asociației Oamenilor de Afaceri Argeș  și ale Camerei de Comerț și Industrie Argeș.

   Discuțiile au început cu o scurtă incursiune în realizările județului Argeș și ceea ce însemnă el pentru economia țării, și s-au propus o serie de măsuri considerate de maxim interes pentru mediul de afaceri argeșean.

Principalele puncte pe ordinea de zi a dezbaterilor au fost:

  1. Autostrada Pitești – Sibiu

Referitor la acest aspect Primul Ministru a declarat următoarele:„Nu există concurență pe fondurile europene 2014 – 2020 între Pitești – Sibiu și Comarnic – Brașov, pe simplul motiv ca cea de a doua nu este eligibilă. Studiul de fezabilitate pentru Pitești – Sibiu este în actualizare pe fonduri europene 2007 – 2013, si ulterior va începe construirea efectivă din ambele capete, adică Pitești – Curtea de Argeș și Sibiu până în defileu, însă nu mai devreme de sfârșitul lui 2015, începutul lui 2016.”

  1. Regionalizarea și descentralizarea direcțiilor deconcentrate– s-a propus ca Argeșul și Prahova să facă parte din regiuni separate, totodată s-a propus ca certificatele fiscale sa poate fi eliberate online, ambele propuneri fiind agreate și susținute de Primul Ministru. S-au propus o serie de măsuri pentru împărțirea în mod echitabil a instituțiilor descentralizate pe județe, măsuri pe care Primul Ministru urmează să le analizeze.
  2. Propuneri generale privind îmbunătățirea mediului de afaceri, cum ar fi:

–       Înființarea învățământului profesional/vocațional – s-a subliniat importanța lui pentru scăderea ratei șomajului în rândul tinerilor. Primul Ministru a menționat că există un proiect viabil pe această direcție, dar că este necesar ca aceste clase să funcționeze sub tutela agenților economici.

–       Legea insolventei – s-a propus ca perioada de insolvență să fie limitată la maxim un an de zile.

–       Parteneriatul public-privat;

–       Protejarea firmelor autohtone în relația cu firmele străine;

–       Legea Holding-ului;

  1. Disciplina financiară

–       Garantarea încasării prin instrumente de plată;

–       Măsuri de micșorare a evaziunii fiscale;

  1. Propuneri fiscale

–       Scutirea de impozit pe profitul reinvestit;

–       Menținerea cotei de 16%;

–       Reducerea CAS;

–       Deductibilitatea fiscală pentru cheltuieli în vederea dezvoltării.

–       Micșorarea impozitului pe profit pentru exportatori;

–       Reducerea TVA;

–       Reducerea TVA la alimente;

–       Aplicarea unei cote diminuate la toate serviciile din turism

  1. Necesitatea unei strategii de dezvoltare economică a României pe următorii 10-15 ani.

Suplimentar, reprezentanții sectorului auto, prin domnii Constantin Stroe – Președinte ACAROM și Sivliu Badea – Director Grupul Industrial Componente, au efectuat o radiografie al domeniului în care activează, prin care au menționat faptul că acesta este un sector în plin proces de maturizare și înglobează în momentul de față cel mai mare grad de valoare adăugată. S-a subliniat concurența acerbă în acest sector impusă de fabrici din Asia, Africa și America de Sud și rolul primordial pe care infrastructura și nivelul impozitării veniturilor îl joacă în păstrarea competitivității întreprinderilor românești.

Ca răspuns, Victor Ponta a menționat că vine în sprijinul mediului de afaceri prin menținerea prețului la energie la un nivel rezonabil.

În finalul dezbaterilor, domnul Gheorghe Badea a adus în discuție și importanța alocării de fonduri pentru domeniul turistic cu referiri exacte la Transfăgărășan.

               Întâlnirea s-a încheiat într-o notă pozitivă, mediul de afaceri urmând să înainteze Cabinetului Ponta o listă cu propuneri concrete de soluții pentru o mai bună funcționare a economiei.